Startup kisokos

Ezen az oldalon leírásokat, videókat találsz, amelyek segítenek eligazodni a startup világában, és betekintést nyerhetsz, hogy mi vár majd rád is a program során.

Mi a startup?

Nincs egy egységesen elfogadott definíció a startup meghatározására. A legelterjedtebb definíciók szerint a startupok magas növekedési potenciállal rendelkező, gyorsan növekvő vállalkozások, melyek nemzetközi szinten is létjogosultsággal, helyzetelőnnyel rendelkeznek. Abban minden meghatározás azonos állásponton van, hogy valamiféle innovációt kell a startup léthez. Ezen innovációknak sok fajtája lehetséges, azonban mindenképpen valamilyen hozzáadott értéket kell képviselnie.

Startupok fázisai

1. Pre-seed: korai, ötlet fázis

2. Seed: Validálás és prototípus

3. Early stage: Termék és ügyfélakvizíció

4. Scale up: Növekedés

Kifejezések, amelyeket érdemes ismerned

A/B Testing

Két, általában kis mértékben eltérő verzió hatékonyságának tesztelésére szolgáló marketing módszer.

Accelerator

Startup vállalkozások támogatására létrejött program. Általában néhány tízezer dollár befektetésével, oktatással, a közösséget biztosító co-working irodával és kapcsolati hálójával segíti a startupokat. A leghíresebb accelerator-ok: Y Combinator, a Techstars és a 500Startups.

Angel investor

Üzleti angyal – legtöbbször korábbi sikeres vállalkozó -, aki saját magántőkéjét fekteti egy-egy induló cégbe korai fázisban. A befektetés néhány tízezer dollártól akár 1-2 millió dollárig is terjedhet.

Board

Igazgatótanács, a Board of Directors kifejezés rövidítése. Amerikában némely startupnál létezik a Tanácsadók Testülete is, ezt Board of Advisors-nak hívják.

Bootstrapping

Egy startup legelső, külső tőkebevonást megelőző szakaszát hívják így, amíg az Alapítók külső tőkebevonás nélkül finanszírozzák a vállalkozás működését.

Business Model

Üzleti modell, azaz a csatorna, ahogyan pénzt keresel a vállalkozásoddal.

Cap

Limit, értékhatár valamilyen számszerű értéken.

Cap table

Az egyes befektetési körök részesedésre gyakorolt hatását és a cég részvényeinek értéknövekedését mutatja meg.

CEO

Chief Executive Officer: Vezérigazgató, az Első Számú Operatív Vezető.

CFO

Chief Financial Officer, azaz Pénzügyi Igazgató.

Common stock

Az alapítók által birtokolt, előjogok nélküli részvényosztály.

COO

Chief Operation Officer, a vállalkozás működtetésért felelős vezető megnevezése.

Crowdfunding

Egy projekt vagy startup ötlet közösségi finanszírozása (például a Kickstarter.com oldalon keresztül).

Dilution

Felhígulás, a befektetésekkel (a befektetőnek) feladott részesedés %-ban meghatározott mértéke.

Drag-along

Magyar term sheet-ekben is szinte kivétel nélkül megjelenő paragrafus, melynek lényege, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén egy tulajdonosi kör kikényszerítheti egy másik tulajdonosi kör részvényeinek értékesítését.

Early adopter

Korai befogadók, azaz a vásárlók azon csoportja, akiknek a legnagyobb szüksége / hajlandósága van a termék / szolgáltatás használatára.

Elevator pitch

Egy startup összefoglalása 30-40 másodpercben. Eredete az a képzelt szituáció, hogy véletlenül egy liftbe szállsz be egy híres befektetővel, és addig kell felkeltened a figyelmét, amíg a lift felér a 30. emeleten lévő irodájába.

Equity

A startup világban vállalkozásból szerzett részesedést, részvényt jelent.

Exit

Egy cég teljes eladását jelenti (egyesek ide sorolják a tőzsdére vitelt (angolul IPO) is, ami általában részleges értékesítés.

Fundraising

A befektetés keresésének folyamatát jelenti, azt az időszakot, amikor egy cég kockázati tőke bevonására fókuszál a gyorsabb növekedés reményében.

Gamification

Valamilyen funkció vagy termék játék-elemmel való színesítése, játékossá tétele.

Growth hacking

Egy vállalkozás növekedésének nem-tradícionális módszertana, mely a növekedés érdekében kreatív és újszerű megoldásokat alkalmaz.

IPO

Az angol Initial Public Offering rövidítése, ami első nyilvános (részvény)kibocsátást jelent.

Lean

A ma leghatékonyabbnak számító startup módszertan eredetileg a Toyotánál született meg a gyártás hatékonyabbá tételére. A startup világra Steve Blank, és Eric Ries optimalizálta – utóbbi a ‘The Lean Startup’ című könyvével.

Liquidation preference

Egy befektető előre meghatározott megtérülési mutatója.

MVP

Minimum Viable product – azaz a leggyorsabban elkészíthető első működő prototípus.

NDA

Non-Disclosure Agreement, azaz Titoktartási Megállapodás.

One liner

Egy startup megfogalmazása egyetlen mondatban. Olyankor használjuk, amikor 15-20 másodpercnél több nem áll rendelkezésre.

One-pager

Egy oldalas vezetői összefoglaló, mely szigorúan egy startup meghatározott tényszerű adataira vonatkozik. A cég mögött állóknak szánt szakmai dokumentum.

Option pool

Az alkalmazottaknak, tanácsadóknak és egyéb, nem alapítói státuszú résztvevőknek elkülönített részvényopció a cég teljes részvény-pakettjéből.

Pay-to-play

A term sheet-ek egy lényeges gazdasági jellegű pontja, ami kimondja, hogy egy következő befektetés esetén a korábbi befektetők csak akkor tarthatják meg előjogaikat, ha részt vesznek a következő befektetési körben is.

Pitch

A startup lényegi bemutatása tárgyilagosan, lényegre törően, az adott helyzetnek megfelelő lehető legrövidebb idő – általában 1-5 perc alatt.

Pivot

Validált tanulás (tapasztalat) alapján alkalmazott lényeges változatás a startup fókuszának általában egy, ritkábban több lényeges aspektusában.

Postmoney

A befektetés utáni cégértékelés.

Preferred stock

Bizonyos előjogokat (általában különböző vétókat) biztosító “elsőbbségi” részvényosztály, melyet a befektetők kapnak.

Premoney

Egy cég befektetés előtti értéke bármely kockázati tőke jellegű befektetés esetén.

Pre-seed fázis

Egy startup életének legkorábbi fázisa, mely az ötlet, a célcsoport, a megoldás és a termék piaci életképességének igazolásáról szól.

Protective provisions

Befektetők részére biztosított vétójogok a befektetési szerződésben (azaz a term sheet-ben).

Seed fázis

Egy startup második fázisa, mely általában a prototípus megépítéséről és az ötlet, a megoldás és a célcsoport széles körű validációjáról szól.

Seed Investment

Korai fázisú befektetés, mely egy startupot a seed fázisból az ún. “korai vagy startup fázisba” igyekszik eljuttatni. Általában 250 ezer és 2 millió dollár közötti összeg.

Startup

Olyan induló vállalkozás, mely gyors és globálisan skálázható növekedésre képes és hosszú távú versenyelőnyét valamilyen technológiai vagy üzleti innovációra alapozza.

Startup ökoszisztéma

Vállalkozók, befektetők, blogok, szaksajtó, inkubátorok, accelerator-ok, illetve egyéb szakemberek és szervezetek által alkotott közösség, mely az induló vállalkozások körül létezik.

Tag-along

A term-sheet-ek kontroll részének egyik pontja, mely lehetővé teszi a kisebbségi részvénytulajdonosoknak részvényeik értékesítését a többségi tulajdonosok részvény-eladásával azonos feltételekkel.

Term Sheet

Egy kockázati tőkebefektetés legfontosabb, általában 8-10 oldalas dokumentuma, mely szabályozza a befektető és a cég alapítóinak jövőbeni együttműködését.

Validation

Az ötlet, az üzleti modell, a korai fázisú termék és a feltételezett vásárlói célcsoport igazolása mérések és közvetlen tapasztalatok révén, ami bizonyítékot szolgáltat mind a befektetőknek, mind az alapítóknak, hogy üzletileg kifizetődő továbblépni a cégépítésben.

Valuation

Értékelés, cégérétékelés, melynek két fajtája a Premoney és a Postmoney értékelés.

VC (Venture Capitalist)

Kockázati tőkés. Általában korábbi vállalkozók, akik sok startupot próbálnak sikerre vinni.

Venture Capital

Kockázati tőke

Vesting

A term sheet-ek egyik gazdasági jellegű pontja, ami kimondja, hogy a befektetést követően az alapítók csak bizonyos idő (általában négy év) elteltével jutnak hozzá a teljes részvénycsomagjukhoz.

MVM Edison Startup Akadémia - Gerencsér Dorka

MVM Edison Startup Akadémia - Gerencsér Dorka

2022. június 30.

MVM Edison Startup Akadémia 2019 - A zsűri

MVM Edison Startup Akadémia 2019 - A zsűri

2022. június 29.

Edison Startup Akadémia 2019 - Prezentáció

Edison Startup Akadémia 2019 - Prezentáció

2022. május 30.

Minden jog fenntartva ©2024 MVM Zrt.